Dobrou chuť!
Anglická kuchyně je dvojího druhu: dobrého a prostředního.
Dobrá anglická kuchyně je prostě francouzská kuchyně, prostřední kuchyně
vysvětluje do velké míry anglickou zasmušilost a zamlklost. Nikdo nemůže zářit
a trylkovat, žvýkaje pressed beef potřený ďábelskou hořčicí. Nikdo se nemůže
nahlas radovat, odlepuje si od zubů třesoucí se pudink z tapioky. Člověk
hrozně zvážní, dostane-li lososa politého růžovou škrobovinou, a má-li k snídani,
k obědu i k večeři něco, co zaživa je rybou a v melancholickém stavu
poživatelnosti se jmenuje fried sole, vydělal-li si třikrát denně žaludek
černou čajovou jirchou a napil-li se zasmušilého, teplého piva, požil-li
univerzálních omáček, konzervované zeleniny, custardu a muttonu, nuže, vyčerpal
snad všechny tělesné požitky průměrného Angličana a počíná chápat jeho
uzavřenost, vážnost a přísné mravy. ( Karel Čapek, Anglické listy)
Žádné komentáře:
Okomentovat