úterý 27. srpna 2013

Vy věříte na Shakespeara?


Ve Stratfordu-upon-Avon, rodišti slavného dramatika, žije asi 25 tisíc lidí, ale každý rok sem přijedou na tři miliony turistů. Za Shakespearem, tedy synem místního rukavičkáře, který snad ani nedokončil školu, avšak kterému se připisuje autorství 38 divadelních her, 154 sonetů a mnohého dalšího. Za Shakespearem, který za celý svůj život (kromě 8 let, kdy o něm nejsou žádné zprávy) neopustil Anglii, nicméně ve svých básních podrobně popisuje vzdálené kouty světa. Za Shakespearem, který měl napsat milion slov, ale jeho šest zachovaných podpisů bylo vytvořeno „nevypsanou rukou“. A žádný jeho rukopis hry nebo básně se nedochoval.

Byl snad autorem talentovaný Williamův současník Christopher Marlowe, špión královny Alžběty I., jenž byl údajně ubodán ve svých 29 letech? V Canterbury, odkud pocházel, jsou o tom přesvědčeni. 

Nebo mimořádně vzdělaný a zcestovalý Edward de Vere, 17. hrabě z Oxfordu, jemuž jeho šlechtický původ neumožňoval k autorství se přiznat? Mnoho příběhů, popsaných v Shakespearových dílech přesně popisuje prokazatelné události z jeho života.

Karel Čapek má v tom jasno, jak píše ve svých Anglických listech: „Ne, (ve Stratfordu jsem) nebyl, i neviděl jsem rodný domek Shakespearův, nehledíme-li k tomu, že je od gruntu přestavěn a mimoto že snad žádný Shakespeare vůbec neexistoval.“


Ať je to ten nebo ten, jedna věc platí: Jakkoliv zpochybňovat existenci Shakespeara, největšího autora všech dob ve Stratford-upon-Avon se striktně nedoporučuje!





Tady se narodil...
...a tady odpočívá
Avon the river

Žádné komentáře:

Okomentovat