středa 19. září 2012

Jak bylo s Hustopečemi v Anglii?

Co vše zažili Hustopeče na zájezdu v Anglii? Vaše průvodkyně Zuzana Smoradová Vás nejen provedla rušnými ulicemi Londýna, nyní pro Vás také napsala cestopis pro jedinečné uchování vzpomínek a dojmů:)


Zájezd do Anglie: 8-15.9.2012

Den 1.
Cesta plynula hladce, žádné zácpy či objížďky, luxusní čas na zastávkách a pohodové sledování filmů. Prodřímali a prospali jsme se až do francouzského Calais. Tam nás sice úředníci brutálně vytáhli z autobusu kvůli kontrole cestovních dokladů, ale s tím se počítá. Hlavně, že nás všechny pustili dál a nebylo třeba řešit propadlý pas či občanku znějící na jiné jméno:)




Den 2.

První den v Londýně byl ve znamení paralympijského maratonu. Vzrušující dotyk právě končící olympiády poznamenal náš program velmi prozaicky - uzavřením všech ulic v centru pro hladký průběh běhu. Poradili jsme si i s tím, i když v jednu chvíli jsme se octnuli jakoby v pasti masy přihlížejících mohutně povzbuzujících. Závod byl dojemný – nejdříve běželi nevidomí s vodiči, pak fyzicky postižení a nakonec vozíčkáři – to byl teprve frkot. Nikdy bych nevěřila jak velkou rychlost jsou schopni vyvinout ! Klaním se před všemi, jen těžko si lze představit, kolik úsilí a vůle je dovedlo až na vrchol do finále v Londýně ! Večer byla paralympiáda korunována úžasným závěrečným koncertem s hlavní hvězdou Coldplay – u televize došlo i na slzy…



Tower Bridge
Den 3.
Další den jsme probrali muzea a někteří „ gurmáni „ i stadion v Chelsea a hřbitov v Bromptonu – ano, ten, co si zahrál v parodii Johnny English, pamatujete? V Londýně byl slavnostní průvod sportovců, město neprůjezdné, tedy opět změna programu – návštěva Toweru s krkavci ( těm byla olympiáda ukradena) a u klenotů poloprázdno – to jsme to vychytali :)

Den 4.

Salisbury v úterý – letní den v podzimním kalendáři, Magna Charta a taky nákupy v libráku, to přeci taky patří poznání reálií, no ne ? Kameny Stonehenge pořád na stejném místě, už prý 5000 let, kolečko s audiogajdem, jak je tam jen dovlekli… padesátitunová monstra z 390 km vzdáleného Walesu, co bych za to dala, vidět ( vědět? ) to…

Co na těch šutrech všichni vidí, co?

Den 5.
Oxford – no jasně, Christ Church College nelze vynechat – poptávka po Harry Potterovi je ve výpravě silná – jídelna v Bradavicích – prostřeno, ale ne pro kouzelníky…pro řádné a vážené univerzitní studenty. Neví někdo, proč mají u talíře nůž vlevo a vidličku vpravo ? A stihli jsme i Shakespeara v nedalekém Stratfordu.


Architektura Startfordu

Den 6.

Na čtvrtek jsem se obzvláště těšila – královský Windsor a soukromá škola Harrow – kluky studenty jsme potkávali cestou z tréninku, slamáčky, které nosí k uniformě nechali doma – ve čtvrtek odpoledne se neučí – zato v sobotu ráno ano. To by asi nikdo neměnil, ale jinak samé plusy, když tedy nepočítám školné na jeden rok - téměř rovný milion ( tedy v našich v korunách, ne v librách, ale i tak).


Hoši z Harrow


Den 7.

Poslední den v Londýně, opět několikanásobná jízda metrem, přesuny jsou parádní s denní travelcard, a navíc se skupinou za výhodnou cenu. Tate Modern, St. Paul´s, Piccadilly, Trafalgar, Chinatown….Londýn zalitý sluncem, ano, když cestují andělé, nebe se směje J A šup trajektem přes La Manche, pardon, English Channel, jak chcete,  Pár filmů v buse a jsme opět na Moravě, to to uteklo. Díky, bylo fajn.


Good Bye...


Líbil se Vám tento cestopis/zážitkopis? Byli jste s námi na tomto zájezdu, podělte se s námi o zážitky a fotky, budeme jen rádi:) (a řekněte o našem blogu a Facebooku svým studentům či kamarádům:) )


Autorkou cestopisu je Vaše průvodkyně Zuzana Smoradová, autorkou omáčky Barbora Smoradová


Žádné komentáře:

Okomentovat